BLOG

Hoe kom je van je vermoeidheid af? Vraag het je brein!

In 15 jaar hebben we al enorm veel breinen mogen meten. En die laten een duidelijke trend zien: we zijn met z’n allen behoorlijk vermoeid. Het voordeel? In diezelfde meting kunnen we ook zien op welke manier jij je minder vermoeid kunt voelen. Benieuwd?

Je fysiek of mentaal vermoeid voelen houdt simpelweg in dat je te weinig energie hebt om de dag door te komen. Voor iedereen kan dit een andere oorzaak hebben. Maar jouw brein weet precies op welke onderdelen er voor jou persoonlijk winst te behalen valt. Denk aan:

Slaap: rust en regelmaat

Slaap is de nummer één rustgever. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam de rust krijgt om fysiek te herstellen, dat je mentale indrukken kunt verwerken en dat je nieuwe ideeën kunt vormen. Iedereen weet dat dit belangrijk is, maar tóch slapen we niet voldoende. Met als gevolg dat de kwaliteit van onze slaap ook slechter wordt, waardoor we nóg minder energie hebben.

Grootmoeders advies van rust en regelmaat staat hier dan ook met stip op nummer één: ga op een vast tijdstip naar bed en zorg dat je op een vast tijdstip weer opstaat. En let op dat dit niet om een paar nachten gaat, maar dat het een vast patroon wordt dat je voor een langere periode aanhoudt. Pas dan zal je brein – en daarmee jij zelf – echt tot rust komen.

Brandstof: eet en beweeg

Je kunt jouw brein als een motor zien: om te functioneren heeft het brandstof nodig, en niet zo’n beetje ook. Naast slaap zijn gezonde voeding en voldoende beweging dan ook enorm belangrijk om vermoeidheid te voorkomen. Eet je te weinig of krijg je te weinig essentiële voedingsstoffen binnen? Of beweeg je te weinig? Dan gaan je hersenen in de spaarstand en voel je je continu vermoeid.

Je herkent de tips vast wel: zorg dat je voldoende water drinkt, eet voldoende en gevarieerd en zorg dat je regelmatig even beweegt, het liefst in de frisse buitenlucht. Het klinkt daarom wellicht allemaal wat simpel en dat is het ook: je moet het alleen nog even doen. Jouw brein kan je via een scan precies vertellen op welke vlakken je op dit moment tekortschiet.

Rust: voorkom stress

Stress is op zichzelf al vervelend en vermoeiend. Maar het houdt de vermoeidheid ook in stand: jouw brein zal tijdens stress namelijk hard op zoek gaan naar oplossingen om de stress te verminderen.

Afhankelijk van je persoonlijkheid kan dit betekenen dat jouw alertheid omhoog gaat zodat je nóg waakzamer bent of je zal juist nóg meer in de actiestand schieten om te proberen om alle acties weg te werken. En dat kost alleen maar meer energie. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht: je voelt je vermoeid, krijgt stress van alles wat er nog moet gebeuren, voelt je nog vermoeider en krijgt nog meer stress. Wees je daarom bewust van jouw patronen.

Persoonlijkheid: ken je valkuilen

Jouw persoonlijkheid heeft ook invloed op de mate waarin je gevoelig bent voor vermoeidheid. Ben je bijvoorbeeld iemand die geen fouten wil maken? Dan kan het zijn dat je onbewust (te) veel energie kwijt bent door continu te bedenken wat er fout kan gaan en hoe je dit zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Of ben je iemand die de sfeer in een groep belangrijk vindt? Dan besteed je waarschijnlijk veel van jouw energie aan het raden wat anderen denken en hoe zij zullen reageren op wat je doet. Jouw brein kan precies laten zien welke onderdelen veel energie opeisen. Door dit goed te interpreteren kun je jouw valkuilen omzeilen zodat je geen onnodige energie kwijtraakt.

Laat je brein het antwoord geven

Ben je benieuwd hoe vermoeid jouw brein op dit moment is en waar deze vermoeidheid precies vandaan komt? Met onze 51Hz MindScan zien we binnen 5 minuten in welke mate je mentaal of fysiek vermoeid bent en in welke mate er sprake is van stress.

Meestal is er bij vermoeidheid sprake van een combinatie van factoren, zoals je werk, persoonlijkheid, stressgevoeligheid en eten/bewegen. Daarom combineren we de meting met een persoonlijk gesprek door een gecertificeerde coach. Op deze manier kunnen we snel achterhalen welke factoren en welke context voor jou van belang zijn, welk gedrag je vertoont bij vermoeidheid en wat je het beste kunt doen om de vermoeidheid te verminderen. Zo is jouw eigen brein jouw gids naar een rustiger en relaxter bestaan!

Meer weten?

Wil je meer weten over de 51Hz MindScan of een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op.

Bedankt!

Uw verzoek is succesvol verzonden, 
we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

51Hz